Irelands Lane

Location: Melbourne
Type: Renovation and Extension
Stage: Design Development

The existing one bedroom house is housed within an old utilitarian dairy store on an overlooked and unusually dense site in Hawthorn. Our clients brief was to provide a three bedroom home on a limited budget. This is achieved by the removal of the existing roof, and replaced with a new angular volume that contains a master bedroom with en suite, two additional double bedrooms and play room. The eaves and balustrade to the north facade has been designed to provide shading and obscure sight lines into surrounding properties, whilst still affording views of the city skyline. The internal spaces are designed to provide a cost effective solution, with a simple material palette of exposed painted brick, laminate and in some cases Ikea joinery ‘built-in’ to the house to look custom made.