Northcote House

Location: Melbourne
Type: Renovation
Stage: Complete

Typical of many properties in Northcote, the existing house consisted of a single storey weatherboard Californian Bungalow set on a relatively large open block. An oddly planned 80’s extension had been tacked onto the rear of the house, providing a poor connection with the West facing rear garden, with a deep covered terrace blocking both light and views to the outside.

The clients brief was to provide a new kitchen, with open plan dining and living area, new family bathroom, ensuite and study area. The design was required to work with the floor plan and footprint of the existing house as much as possible, limiting the amount of new construction required and keeping costs down, whilst still providing a functional family home.

The proposed design inserts a narrow 1.5m extension along the rear West elevation, only 16 square metres in total. The careful planning and reogranisation of spaces, meant that the clients brief was able to be met. A large kitchen, with central island bench forms the focal point of the plan. Large servery windows open up onto the external terrace and BBQ area. Large floor to ceiling glass sliding doors provide further connection outdoors from the dining and living space. A study pod is placed in what was once an unusable, leftover corner of the living room. Operable panels to the study open and close as required, providing acoustic and visual separation. Large floor to ceiling cupboards provide ample storage for children’s toys and the clutter of day to day life.

Photographs by Glenn Hester http://www.glennhester.com.au/